Výzkum a prezentace lidové architektury středního Povltaví - Procházka, Lubomír (Lidé města, 2000)
Střední Povltaví představuje region zajímavý z hlediska vývoje lidové hmotné kultury, i když nepředstavuje jednotnou národopisnou oblast. Zeměpisně můžeme vymezit sledovaný region středního Povltaví přibližně od Živohoště (okr. Příbram) po Týn nad Vltavou (okr. české Budějovice). Nedošlo zde ani k vytvoření jednotné regionální formy lidového domu, jelikož se ve sledované oblasti prolíná více forem. Jde jednak o dům povodí Berounky a Středočeské pahorkatiny a dále o dům jihočeský. Ten je reprezentován především v pomyslné jižní části středních Čech trojdílným přízemním roubeným domem komorového typu (na převážné části sledovaného území) s vydělenou černou kuchyní a s chlebovou pecí. K charakteristickým znakům tohoto typu domu patří dále sedlová střecha krytá došky a jednoduchá z prken (ve tvaru sklonu střechy) skládaná předsazená lomenice ve vrcholu krytá kabřincem. Dům zde s hospodářskými objekty vytvářel zpravidla třístrannou zemědělskou usedlost. Od poloviny 18. století se v oblasti výrazně začíná prosazovat zděný dům i s plastickou výzdobou štítového průčelí.