Poznámka k možnostem a mezím Gehlenova projektu filosofické antropologie - Novotný, Jaroslav (Lidé města, 2004)
Následující poznámka je inspirována Gehlenovým textem Der Mensch: seine Natur und seine Stellung in der Welt (Quelle und Mayer, Wiesbaden 1997), jehož první díl je k dispozici v překladu Michala Hrozy, Petra Pelikuse a Jana Sokola. Cílem poznámky je poukázat na možnosti, ale také na některé meze, problémy a jimi implikované úkoly, které s sebou Gehlenova koncepce filosofické antropologie přináší.