Konference Slezský protestantismus v 16. – 19. století a jeho kulturní dědictví: Praha, 1. března 2013 - Nešpor, Zdeněk R. (Lidé města, 2013)
První březnový den Praha, respektive Fakulta humanitních studií UK hostila mezinárodní konferenci věnovanou silně opomíjenému tématu slezských dějin, konkrétně vývoji tamního luterství, a péči o jeho kulturní dědictví, které charakterizuje i zápis svídnického a javorského evangelického kostela na seznam památek světového dědictví spravovaný UNESCO. Nevýhodou Slezska je, že přestalo existovat jako samostatný státní útvar, rozdělily si je mezi sebe Polsko (původně Německo) a Česká republika, zpřetrhány byly rovněž vazby na Rakousko – a z Varšavy, Prahy, Berlína nebo Vídně je „příliš daleko“ do Vratislavi, neřkuli menších slezských měst. Slezská tematika tak přes svoji bohatost a zajímavost zůstává spíše regionální záležitostí, která nepoutá dostatečnou pozornost. Nejen vzhledem k tématu konference by si ji přitom rozhodně zasloužila: slezská protireformace byla mnohem slabší a kratší, než tomu bylo v jiných částech habsburské monarchie (s výjimkou Uher), což podmínilo i to, že luterství na Těšínsku bylo v 18. – 20. století vůbec nejpočetnější v celé „předlitavské“ části monarchie, a dodnes si slezské evangelictví uchovalo specifické rysy.