Mezinárodní konference Question of identity: Religion – tradition – modernity: (8.–10. dubna 2005 v Krakově, Polsko) - Nebřenský, Zdeněk (Lidé města, 2005)
V době, která byla pro celé Polsko velmi pohnutá, se v Krakově konala mezinárodní konference pro studenty a postgraduanty na široce vymezené téma identity. První konferenční den, pátek 8. dubna, se překrýval se smutečními slavnostmi za zesnulého Karola Wojtylu (papeže Jana Pavla II.), rodáka z nedalekých Wadowic. Většina programu se přesunula do krakovských ulic a okolí města, jehož každodennost se změnila v manifestaci státního, národního i individuálního smutku symbolizovaného černými, bílo-červenými a (vatikánskými) bílo-žlutými barvami. Antropoložky a antropologové soustředící se na problém (národních) identit by pravděpodobně marně hledali reprezentativnější příklady pro svoji interpretaci (moderních) kultur (a společností). Předměty připomínající zesnulého Jana Pavla II. zdobily vše od katedrálního kostela na Wawelu, přes sídla veřejných i státních institucí, dopravní prostředky prodírající se zástupy lidských těl, až po výlohy obchodů (s ovocem a zeleninou, elektrospotřebiči či spodním ženským prádlem) a do pozdního odpoledne zavřených restaurací (s oficiálně deklarovanou prohibicí).