Osmé číslo časopisu Lidé města - Moravcová, Mirjam (Lidé města, 2002)
Osmé číslo časopisu Lidé města - Revue pro etnologii, antropologii a etologii komunikace jsme věnovali dvěma otázkám: otázce etnické a kulturní identity societ sdílejících určitý kulturní prostor a otázce kulturní rozdílnosti societ teritoriálně vzdálených, avšak v činnostech sobě významově a obsahové blízkých. V prvém případě jsme záměrně orientovali pozornost na širší středoevropský prostor, v případě druhém jsme pro komparaci osobitostí zvolili populace kontrastní, vzájemně vzdálené kulturně, civilizačně, historickým vývojem i sociálním a přírodním prostředím, v němž kontinuálně žijí.