Do Senohrab jezdí kde kdo

Sociální a krajinotvorné aspekty vývoje přípražského letoviska v 19. a v první polovině 20. století

Authors

  • Romana Chaloupková
  • Václav Matoušek

DOI:

https://doi.org/10.14712/12128112.2329

Keywords:

doba industrializace a modernizace, 19. a počátek 20. století, vilové a chatové kolonie, Senohraby, Česká republika

Abstract

Beginning in 1850, colonies of recreational villas for the upper and upper-middle classes of Prague entrepreneurs and the intellectual elite began springing up in countryside outside of Prague in a radius of 30 kilometres. They were usually established in an agricultural landscape, in river and creek valleys, surrounded by forested hills. The condition was to have a direct rail commute from Prague. As a rule, the establishment of villa colonies was preceded by the stays of Prague denizens in summer flats run by the local farmers or in the local hotels and guesthouses. The actual establishment of the recreational colony was often a business venture of the locals or of Prague entrepreneurs. The recreational villa colony in Senohraby, located on the Emperor Franz Josef Railway near the confluence of Mnichovka Creek and Sázava River, was established as one of the last colonies around Prague by a group of four local as well as Prague developers and constructors in 1895. In 1918, a turn of events in the developments of elite villa colonies for the upper classes of Prague occurred when the Austro-Hungarian Empire fell, or when the independent Czechoslovak Republic was established, respectively. The forests in the proximity of the confluence of the Mnichovka and the Sázava were first overtaken by “tramps” (from the so-called tramping movement) hailing from the lower classes of Prague, and later by conformist recreation-seekers from the middle and lower classes. Despite of being conformist, many such recreation-seekers stylised their abodes-cabins to evoke the non-conformist manner typical for tramping holidays. During World War II, German occupants took over the resort in Senohraby.

Author Biographies

Romana Chaloupková

je absolventkou bakalářského studijního programu Sociologie na Filozofické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. V této době se podílela na projektu „Skryté město“, kde pořizovala biograficky zaměřené rozhovory, jejichž výstupem byl jeden z vlajkových projektů Plzeň, jako evropské hlavní město kultury 2015. V roce 2019 absolvovala magisterský studijní obor Sociální a kulturní ekologie na Fakultě humanitních studií UK v Praze. V současné době pracuje jako tajemnice na soukromé vysoké škole v Praze v oboru Ekonomika a management podniku.

Václav Matoušek

je absolventem oborů Prehistorie a Historie na Filozofické fakultě UK. Jako archeolog pracoval postupně v Okresním muzeu v Berouně, v Národním muzeu a v Archeologickém ústavu AV ČR v Praze. Od roku 2000 je pedagogem a vědeckým pracovníkem (v současnosti profesorem) Fakulty humanitních studií UK, kde postupně pracoval na katedře antropologie a katedře sociální a kulturní ekologie. V současné době přednáší na katedře dějin moderní evropské kultury. Souběžně přednášel rovněž na katedrách archeologie Filozofické fakulty Univerzity v Hradci Králové a Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. V osmdesátých a devadesátých letech 20. století se systematicky věnoval archeologickému studiu jeskyní, v současné době se specializuje na archeologii novověku a industriální archeologii.

Published

2020-07-01

How to Cite

Chaloupková, R., & Matoušek, V. (2020). Do Senohrab jezdí kde kdo: Sociální a krajinotvorné aspekty vývoje přípražského letoviska v 19. a v první polovině 20. století. Lidé města, 22(1), 3-35. https://doi.org/10.14712/12128112.2329

Issue

Section

Stati