Be Pragmatic, Demand the Unintended!

Designing Interventions in the Ethnographic Research of Social Exclusion

Authors

  • Kristína Jamrichová
  • Jakub Mácha
  • Pavel Doboš

DOI:

https://doi.org/10.14712/12128112.2382

Keywords:

applied research, interdisciplinarity, intervention, ethnography, multiplicity, media design, interplay, Easterling, ontology Deleuze, becoming virtual/actual

Abstract

The present paper intends to follow the debate on applied research in Czech social sciences and presents the case of interdisciplinary research in Southern Slovakia. The authors frame their approach to the research field using the Deleuzian terms of virtuality and multiplicity to underline the processual character of both ethnography and the field itself. On this basis, we develop the argument that the social sciences always act ontologically through their performative nature, which is especially, but not exclusively, true for such applied research where intervention plays an integral part. We consider our intended actions according to the features of the so-called medium design to be desired interplays, which transfer our actions to other actors in our research field and within which we seek to improve the living conditions in a building of flats at risk of eviction. Such interventions carry unintended consequences, which we reflect on in the text and describe how we dealt with them. The mission is to consider engagement and intervention in terms of their public and practical addressability and to show that the use of knowledge outside of academics as being something implicit to the social sciences rather than a trendy extension of their scope.

Author Biographies

Kristína Jamrichová

doktorandka na Ústavu evropské etnologie FF MU a na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně. Její výzkumný zájem v současnosti směřuje k biopolitice, podobám (ne)privilegovanosti, jinakosti, k emancipaci prostřednictvím technologií. Ve své umělecké tvorbě se zabývá podobnými tématy a průběžně zkoumá možnosti etnografie jako výzvy pro současné umění. Je členkou mezioborového týmu působícího na FaVU, který se zabývá politikou bydlení, inkluzivním urbanismem a designem pro třetí sektor.

Jakub Mácha

sociální antropolog a výzkumník působící v projektovém týmu na FaVU VUT a také v platformě Re-set. Ve své praxi se zabývá propojováním a aplikací různých typů vědění nutných pro sociálně-ekologickou transformaci. Přístupy sociální antropologie a STS tak kombinuje s aktivistickými a směrem k aplikaci vědění ve veřejném prostoru, k vytváření vzdělávacích metodik pro různé cílové skupiny a k podpoře sociálních a environmentálních hnutí.

Pavel Doboš

kulturní geograf a sociální antropolog. Působí jako odborný pracovník na Geografickém ústavu Masarykovy univerzity. Zajímá se o kritické a poststrukturalistické přístupy v sociální vědě, neboť právě v nich spatřuje možnosti propojení akademické a veřejné sféry, o což se také aktivně snaží. Jeho interdisciplinární výzkumný zájem má tedy přesahy i mimo vědeckou oblast a týká se témat z oblasti postkoloniálních a afrických studií, mediálních a vizuálních studií a geografie komunikace, politické teorie poststrukturalismu a geografie i studií znevýhodnění. Z těchto odborných oblastí publikoval texty například v časopisech Social & Cultural Geography nebo Political Geography.

Published

2022-07-01

How to Cite

Jamrichová, K., Mácha, J., & Doboš, P. (2022). Be Pragmatic, Demand the Unintended! Designing Interventions in the Ethnographic Research of Social Exclusion. Lidé města, 24(1), 29-58. https://doi.org/10.14712/12128112.2382

Issue

Section

Stati