Proč řešit graficky úlohy lineárního programování

Autoři

  • Andrea Kubišová Vysoká škola polytechnická Jihlava

Abstrakt

Na vysokých školách s ekonomickým zaměřením bývá často do studijního plánu zařazeno řešení úloh operačního výzkumu, především úloh lineárního programování. Univerzálním nástrojem pro jejich algebraické řešení je pro studenty výpočetně náročný simplexový algoritmus, k jehož použití je nutné znát alespoň základy algebry matic.

K ilustraci této metody řešení úloh a diskusi o všech typech výsledků se jeví jako velmi vhodné zařazení také kapitoly grafického řešení úloh lineárního programování. Ba co víc, tento způsob řešení může být uveden také samostatně, a to již na střední škole, vyžaduje totiž pouze znalost grafického znázornění lineárních objektů a jejich geometrie.

Článek popisuje, jak lze názorně vyřešit jak úlohy dvojrozměrné za pomoci metod planimetrie, tak díky kosoúhlému promítání není třeba užít složitějších metod deskriptivní geometrie ani pro zobrazování trojrozměrných úloh v rovině sešitu pomocí stereometrických postupů.

Biografie autora

Andrea Kubišová, Vysoká škola polytechnická Jihlava

Katedra matematiky

Asistent

 

Reference

Kubišová, A. (2014). Operační výzkum. Jihlava: VŠPJ.

Kubišová, A. (2014) Solving linear operation research optimization problems in MS Office 2010 Excel spreadsheet. Logos Polytechnikos: 5(3), 15 – 28.

Publikováno

2016-01-12

Jak citovat

Kubišová, A. (2016). Proč řešit graficky úlohy lineárního programování. Učitel Matematiky, 24(1). Získáno z https://ojs.cuni.cz/ucitel/article/view/146

Číslo

Sekce

Původní odborné články