“How to Live Naturally in Order to Reach High Age”

Gender in Medical Manuals of the Second Half of the 19th and Early 20th Centuries

Authors

  • Veronika Najmanová

DOI:

https://doi.org/10.14712/24645370.2711

Abstract

Cílem studie je stručně se zamyslet nad možnostmi využití lékařské literatury pro bádání na poli dějin genderu, a především představit některé poznatky, vyplývající z užití genderové analýzy na konkrétní typ pramene, na tzv. domácí lékaře. Pojem „domácí lékař“ zahrnuje medicínské publikace určené pro neodbornou veřejnost, jejichž hlavním záměrem je šířit povědomí o fungování lidského těla, o způsobech rozpoznávání jednotlivých nemocí, o zdravém životním stylu, či o náležité péči o nemocné. Studie představuje výstupy z analýzy těchto specifických lékařských knih, vydaných na našem území v období od druhé poloviny devatenáctého století do prvních desetiletí století dvacátého a nabízí odpovědi především na tyto otázky: Jak autoři „domácích lékařů“ pracují s femininitou a maskulinitou? Co jejich publikace vypovídají o pozici lékařů a obecně medicíny v tehdejší společnosti? Jsou tematizované nemoci asociované s konkrétním genderem? V obecné rovině má tato studie odpovědět na to, jakým způsobem byl v rámci „domácích lékařů“ konceptualizován gender.

Author Biography

Veronika Najmanová

Veronika Najmanová (*1987) is a PhD student at the Institute of Historical Sciences, Faculty of Arts, University of Pardubice.

Published

2015-07-01

How to Cite

Najmanová, Veronika. 2015. “‘How to Live Naturally in Order to Reach High Age’: Gender in Medical Manuals of the Second Half of the 19th and Early 20th Centuries”. Dějiny – Teorie – Kritika, no. 1 (July):7-31. https://doi.org/10.14712/24645370.2711.

Issue

Section

Studies and Essays