Marc Bloch Dnes

Národní hrdina a historiografický symbol

Autoři

  • Ondřej Matějka

DOI:

https://doi.org/10.14712/24645370.3164

Abstrakt

Životu a dílu Marca Blocha, který byl v červnu 1944 popraven nacisty, se od 90. let 20. století věnuje zvýšená pozornost. Ve Francii po něm bylo pojmenováno několik škol a v Evropě i ve Spojených státech se stal sám předmětem historiografického studia.

Tento rostoucí zájem lze vysvětlit několika způsoby. Mediální pozornost věnovaná provokativním interpretacím jeho konfliktu s Lucienem Febvrem ohledně vydávání revue Annales v Německem okupované Paříži odráží vichistický syndrom francouzské kolektivní paměti. Blochovo zapojení do odboje bez stranické příslušnosti představuje pevný bod v období, kdy je role francouzského odboje za druhé světové války bolestně demytologizována. Navíc v době, kdy se dnešní Francie potýká s náboženským konfliktem, aktuálně rezonuje i jeho důsledné přihlášení se k republikánské asimilační tradici.

K Blochovu historiografickému odkazu se hlásí jak stoupenci pragmatické historiografie blízké Annales (G. Noiriel), kteří se odvolávají především na jeho válečný textový fragment - Apologie de l´histoire, tak představitelé školy, která je v jistém smyslu jeho konkurentem, tj. historie současnosti ztotožňované především s Henrym Roussoem, jež zdůrazňuje Blochovo svědectví o francouzské porážce v roce 1940 - L´étrange défaite. Zajímavé jsou také pokusy historiků o interpretaci Blochova rozhodnutí zapojit se do odboje navzdory pokročilému věku.

Biografie autora

Ondřej Matějka

Ondřej Matějka působí jako odborný asistent na FSV UK (2023).

Stahování

Publikováno

2023-11-07

Jak citovat

Matějka, Ondřej. 2023. „Marc Bloch Dnes: Národní Hrdina a Historiografický Symbol". Dějiny – Teorie – Kritika, č. 1 (listopad):59–82. https://doi.org/10.14712/24645370.3164.

Číslo

Sekce

Studie a eseje