Boj o Pekařovu stolici

Václav Chaloupecký, František Hrubý a generační proměna "československé" univerzitní historiografie v čase první republiky

Autoři

  • Milan Ducháček

DOI:

https://doi.org/10.14712/24645370.2684

Klíčová slova:

historiografie, Gollova škola, čechoslovakismus

Abstrakt

Generační, ideová a metodologická proměna české, potažmo československé historiografie je dle dosavadních interpretací spojována především s 1. sjezdem československých historiků v roce 1937. Smyslem následujícího textu je toto tvrzení podrobit tázání a zároveň nastínit okolnosti, v jejichž důsledku se dědicem Pekařovy pražské stolice československých dějin stal Václav Chaloupecký. V pozadí stati pak stojí pokus o problematizování stereotypu tzv. čechoslovakismu coby nosné ideje psaní o dějinách v meziválečné ČSR a tázání po (dis)kontinuitě historiografie „Gollovy školy“ a období nástupu tzv. marxistické historiografie. Meritem věci by pak měl být nástin interpretačního rámce založeného na širším kontextu, než jaký nabízí dosavadní soustředění na pražské univerzitní centrum a jeho ústřední osobnosti. Pro šíři tématu si ovšem předkládaný text nečiní nárok na důsledné zmapování proměn domácí historiografie řečeného období, představuje pouze dílčí úhel pohledu, promýšlený coby možné prolegomenon k naznačenému okruhu problémů.

Biografie autora

Milan Ducháček

Milan Ducháček je učitel Lauderovy školy při Židovské obci v Praze

Stahování

Publikováno

2014-07-01

Jak citovat

Ducháček, Milan. 2014. „Boj O Pekařovu Stolici: Václav Chaloupecký, František Hrubý a generační proměna "československé" Univerzitní Historiografie V čase První Republiky". Dějiny – Teorie – Kritika, č. 1 (červenec):26-65. https://doi.org/10.14712/24645370.2684.

Číslo

Sekce

Studie a eseje